Disciplines

Pistool

KSV Oranje Nassau beschikt over relatief veel pistoolschutters en is op vrijwel alle belangrijke wedstrijden met ??n of meerdere deelnemers aanwezig. Aspirant-leden worden gevraagd om met gebruikmaking van verenigingswapens, ook deel te nemen aan wedstrijden in de omgeving.

Voorbeelden van de diverse pistool disciplines zijn;

-          Luchtpistool op 10 meter

-          Meesterkaart Licht op 25 meter

-          Meesterkaart zwaar op 25 meter

-          Vrij pistool op 50 meter

-          Sport pistool

-          Militair Pistool

Binnen de pistooldisciplines ontstaat echter een groeiende belangstelling voor de zogenaamde dynamische onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is de discipline Militair Pistool en Sport Pistool;

Militair Pistool;

Deze discipline wordt geschoten met een pistool of revolver met een kaliber tussen .32 (7,62 mm) en .45 (11,66 mm) centraalvuur en kent een statisch onderdeel en een drietal dynamische onderdelen staand / knielend en vuurverdelen. Mondingsremmen, verstelbare kolf,  optische richtmiddelen, speciale trekkers en extra gewichten zijn niet toegestaan. Wapens uitsluitend ingericht voor het verschieten van wadcutter munitie zijn ook niet toegestaan. Wadcuttermunitie is wel toegestaan, Magnum munitie niet.

Onze vereniging traint gedurende een aantal zaterdagochtenden de discipline Militair Pistool van 10.30 uur tot ca 13.00 uur afhankelijk van de belangstelling.

Sport Pistool;

Daarnaast is het ook mogelijk om elke eerste zondag van de maand van 11.00 uur tot ca 12.30 uur Sportpistool te trainen, Dit is ook een meer dynamisch onderdeel, waarbij er geschoten wordt op zogenaamde duelschijven, en wel het dynamische deel waarbij de schijf beurtelings 7 seconden onzichtbaar is en 3 seconden zichtbaar is. Voor wat betreft het statische deel van de discipline sportpistool wordt verwezen naar Meesterkaart Licht en Zwaar Kaliber.

Wedstrijden worden verschoten volgens het ISSF reglement voor de internationale onderdelen en volgens het KNSA reglement voor de nationale onderdelen, een wedstrijd bestaat uit 40 of 60 schoten.

In Nederland kan men aan de volgende wedstrijden deelnemen;

-          Afdeling kampioenschappen

-          District kampioenschappen

-          Nederlands Kampioenschappen

-          Afdelingscompetitie

-          Postcompetitie

-          Diverse open wedstrijden

 

Internationaal zijn er de volgende wedstrijden;

-          Europees Kampioenschap

-          Wereld Kampioenschap

-          Diverse World cup wedstrijden (Spanje, Oostenrijk, Italie, Duitsland)

 

Binnen de vereniging zijn ongeveer 50 schutters actief in de verschillende pistool disciplines

 

Geweer

KSV Oranje Nassau biedt de mogelijkheid om klein kaliber geweer en benchrest op de eigen vereniging te verschieten in de afstanden 25m en 50m terwijl ten behoeve van de groot kaliber geweer schutters daarnaast ook ca 26x per jaar de 100 baan in Wateringen wordt gehuurd; op zaterdagen van 12.00 uur tot 14.00 uur.

Gemakshalve onderscheiden we bij het geweerschieten drie wapengroepen: Luchtgeweer (LG), Kleinkaliber-geweer (KKG) en Grootkaliber-geweer (GKG). Beide onderdelen worden beoefend vanuit drie houdingen, namelijk staand, knielend, liggend of in een combinatie van deze 3-houdingen.

Bij LG wordt er geschoten op een afstand van 10 meter, bij KKG wordt geschoten op een schietschijf over de afstanden 12, 50 en 100 meter en bij GKG over de afstanden 100, 300, 400 en zelfs 500 meter.

De vereniging heeft de mogelijkheid in alle houdingen (knielend, staand en liggend) deze geweer disciplines te beoefenen. Voor de benchrest schutters zijn speciale tafels ontworpen ten einde de houding optimaal te faciliteren. De ligging van onze faciliteiten nabij de Waalsdorpervlakte is zodanig, dat ook enkele biathlon-deelnemers onze vereniging als trainingsmogelijkheid gebruiken.

Voorbeelden van de diverse geweer disciplines zijn;

  • Luchtgeweer op 10 meter

  • Luchtgeweer benchrest op 25 meter

  • Klein kaliber geweer staand, knielen, liggend, 3 houdingen en opgelegd. Op 50 meter

  • Klein kaliber benchrest op 50 meter

  • Groot kaliber geweer veteranen, militair, standaard en optisch op 100 meter

Wedstrijden worden verschoten volgens het ISSF reglement voor de internationale onderdelen en volgens het KNSA reglement voor de nationale onderdelen, een wedstrijd bestaat uit 40 of 60 schoten.

In Nederland kan men aan de volgende wedstrijden deelnemen;

  • Afdeling kampioenschappen

  • District kampioenschappen

  • Nederlands Kampioenschappen

  • Diverse open wedstrijden

 

Internationaal zijn er de volgende wedstrijden;

  • Europees Kampioenschap

  • Wereld Kampioenschap

  • Diverse World cup wedstrijden (Spanje, Oostenrijk, Italie, Duitsland)

 

Binnen de vereniging zijn ongeveer 35 schutters actief in de verschillende geweer disciplines

Incidenteel ontvangt de vereniging verzoeken van jagers om als gastschutter de baan te gebruiken om hun kogelgeweer af te stellen. Verzoeken daartoe kunnen worden gestuurd naar bestuur@ksvoranjenassau.nl Deze verzoeken kunnen vrijwel altijd worden gehonoreerd.

 

Historisch Wapen

Bij dit schietsportonderdeel wordt geschoten met geweren, pistolen en revolvers uit vorige eeuwen. Gelet op de soms grote waarde en slijtage van deze antieke wapens, wordt er vaak geschoten met nagebouwde wapens, die ?replica?s? worden genoemd.  Bij dit onderdeel worden regelmatig nationale en international wedstrijden geoorganiseerd. Er wordt dan geschoten over afstanden van 25, 50 en zelfs 100 meter en op kleiduiven.

Bij KSV Oranje Nassau is het mogelijk om dit onderdeel te schieten op 25, 50 en 100 meter, waarbij de eerste twee afstanden op de eigen locatie geschoten kan worden. Voor het schieten op 100 meter huurt de vereniging met regelmaat de banen bij SV OKK in Wateringen.

Vooral de laatste jaren heeft het zogenaamde zwartkruit-schieten een grote vlucht genomen. Men was uitgekeken op de modern wapens een keerde terug naar de wapens uit de vorige eeuwen.

In het lange bestaan van KSV Oranje Nassau past daarom ook het schieten met Historische Wapens. Want niet alleen moet men volgens traditie met een dergelijk wapen om leren gaan, de ware schutter koestert het echte originele wapen of replica, expiremteert net zolang, totdat hij precies de juiste combinative heeft gevonden van kogel , kruitlading en vet, giet zelf zijn kogels, en probeert na jaren van oefenen een cirkel van 50 centimeter tot minder dan 10 centimeter terug te brengen.

Wedstrijden worden verschoten volgens het MLAIC reglement, een wedstrijd duurt 30 minuten en bestaat uit 13 schoten. Van deze 13 schoten worden de 10 hoogst gewaardeerde schoten gebruikt voor het eind resultaat.

In Nederland kan men aan de volgende wedstrijden deelnemen;

-          Afdeling kampioenschappen

-          District kampioenschappen

-          Nederlands Kampioenschappen

-          Club HW competitie (regio competitie in Wateringen, Delft, Den Haag, Leiderdorp en Woerden)

 

Internationaal zijn er de volgende wedstrijden;

-          Europees Kampioenschap

-          Wereld Kampioenschap

-          Diverse GrandPrix wedstrijden (Spanje, Oostenrijk, Frankrijk)

Binnen de vereniging zijn ongeveer 15 schutters actief binnen deze disciplines.